Tofflorna kombinerar teknologi och design som både förebygger fall och ökar komforten för äldre med frusna fötter och nedsatt cirkulation.
Juryn utsåg Sara till årets stipendiat med följande motivering: ”Sara är en person som tycker om att ta sig an utmaningar, och ser vikten av att bygga nätverk. Hon visar ödmjukhet inför åtagandet som blivande sjuksköterska och stipendiat, och utstrålar engagemang för vård av äldre. Hennes idé är baserad på befintlig teknik som är applicerad på ett nytt sätt med direkt fokus på äldres komfort och välbefinnande”
Den årliga utmärkelsen Queen Silvia Nursing Award har idag, 12 maj 2022 på Internationella sjuksköterskedagen, meddelat att man börjar ta emot ansökningar från undersköterskor och undersköterskestudenter i Sverige och Finland.
Queen Silvia Nursing Award har traditionellt tagit emot ansökningar från sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter som bidrar med idéer och innovationer för att lyfta vård av äldre samt demensvård.
Utmärkelsen stöds av HM Drottning Silvia och grundades av Swedish Care International och Forum for Elderly Care 2012 för att fira Hennes Majestäts långvariga engagemang och påverkansarbete för äldre personer av högkvalitativ demensvård. Hennes majestät har öppet delat hennes personliga resa som vårdare till sin mor som levde med en demensdiagnos.
QSNA:s vision
Queen Silvia Nursing Awards vision är att främja nya lösningar och innovationer inom äldreomsorg och demensvård, att uppmuntra fler unga människor världen över att överväga en karriär inom vården samt att skapa medvetenhet kring sjuksköterskeyrket och dess kritiska roll i samhället. Den ska också bidra till att effektivt möta en av de största globala utmaningarna inom sjukvården i våra samhällen idag - snabbt globalt åldrande - samt öka sjuksköterskeprofessionens prestige. Mottagaren av Queen Silvia Nursing Award belönas med ett stipendium på 60 000 kr utöver ett unikt och individuellt anpassat praktikprogram.
Förra årets vinnare
2021 års vinnare Caroline Bjarnevi är sjuksköterskestudenten och fyrabarnsmamman som tog hem Queen Silvia Nursing Award-stipendiet. Hennes idé Ett minnesalbum med musik är till för framför allt äldre personer och personer med demenssjukdom som bor på äldreboende och inte träffar sina närstående så ofta som de vill.
”Jag tror på min idé och att den skulle göra skillnad på marknaden eftersom det är en produkt som skulle bidra till trygghet, stärka identitet och minska känslan av ensamhet”
I sitt gratulationstal hyllade HM Drottning Silvia Caroline och övriga vinnare från Queen Silvia Nursing Award i Finland, Polen, Tyskland, Litauen, USA (University of Washington School of Nursing) och Brasilien.
”Det är hjärtevärmande att se engagemanget och beslutsamheten hos så många duktiga sjuksköterskor över hela världen som är angelägna om att driva positiv förändring för äldre personer och inom demensvård.”
2022 års nyhet gör skillnad
Nyheten om tillskottet av undersköterskor och undersköterskestudenter i QSNA är av stor betydelse och högst aktuellt av flera orsaker.
• Undersköterskor som praktisk vårdpersonal är de som är närmast sina äldre patienter och personer som lever med demens.
• För att säkerställa kvalitén och patientsäkerheten träder regeringens förslag om en skyddad titel för undersköterskor i kraft 1 juli 2023 (Sverige)
• Antalet anställda i välfärden kommer behöva öka med ca 13 000 personer varje år fram till 2029. Av dessa 13 000 personer återfinns nästan hälften av ökningen inom vård och omsorg i kommunerna, främst i äldreomsorgen enligt SKR:s rekryteringsrapport.
”Vi ser fram emot att lyfta och höja även undersköterskors och undersköterskestuderandes röster inom äldreomsorg och demensvård som sällan uppmärksammas eller hyllas för de viktiga livsförbättrande insatser de gör. Undersköterskor uppfyller ett stort behov i det åldrande samhälle vi nu står inför”, säger Swedish Care Internationals VD Sophie Lu-Axelsson.
Ladda ner detta som en PDF här.
I denna intervju med årets ambassadör och stipendiat Caroline Bjarnevi, 36 får vi lära känna henne lite mer på djupet och ta del av hennes tankar om sin idé och framtidsplaner i sin roll som sjuksköterska.
Caroline, vill du berätta lite om dig själv och din bakgrund?
Jag är född och uppvuxen i Stockholm och flyttade hemifrån som 16-åring för att studera barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet på Gotland. Efter gymnasiet jobbade jag som reseledare några år och spenderade tid i Tunisien och Costa Rica, där jag träffade min man och redan efter några år fick vi vår första son. Idag har vi fyra barn tillsammans och bor i Stenhamra på Ekerö. Resa är något jag älskar och det saknar vi att göra nu under pandemin. Andra intressen är att baka och umgås med familj och vänner. Vardagen kan vara ganska stressig med studier och logistik med barnens förskola, skola och aktiviteter så när jag behöver koppla av tar jag mig ett bad, bakar eller går en långpromenad med hunden med trevligt sällskap i lurarna.
I cirka åtta år arbetade jag som barnskötare men sadlade om och studerar nu på sjuksköterskeprogrammet på Röda Korsets Högskola. Jag har sista terminen framför mig och hoppas att sista praktiken blir inom palliativ vård som jag är mest nyfiken på av alla områden som finns inom sjuksköterskeyrket.
Du vann med din idé ”Minnesalbum med musik”, berätta om den och hur den utvecklades.
Tanken med minnesalbumet är att den ska vara enkel men värdefull. Det är ett album som du ska kunna hålla i handen och personifiera genom att implementera små ljudfiler, musik eller egeninlästa texter tillsammans med bilder. Tanken är att bilderna tillsammans med ljudet ska stimulera gamla minnen och väcka känslor, minnen och glädje hos den äldre.
Idén kom till mig en kväll när jag nattade mina två yngsta barn och jag reflekterade över min egen reflektion över att läsa samma saga varje gång. Vi lyssnade på Astrid Lindgrens bok och det slog mig att Astrids inlevelse, engagemang och närvaro att förmedla berättelsen är jätteviktigt och tänkte att detta kan vara något att applicera inom äldreomsorg och demensvård. Jag skickade in en ansökan samma kväll.
Vad har du för mål och ambitioner med din idé?
Jag tror mycket på idén och att den skulle göra skillnad på marknaden eftersom det är en produkt som skulle bidra till trygghet, stärka identitet och minska känslan av ensamhet. Speciellt i de fall där närstående och vårdtagare inte har möjlighet att träffa varandra så ofta.
Har du planer på hur din idé kan utvecklas?
Jag ser mig inte själv som en entreprenör utan jag vill vara nära människor och jobba på plats. Det skulle vara av intresse att komma i kontakt med personer som har mer kunskap hur delarna med den fysiska boken och ljudfilerna kan samverka och kan hjälpa till att ta fram en prototyp och utveckla produkten.
Vad inspirerade dig till att studera till sjuksköterska?
Som för många andra kom tankarna på sjuksköterskerollen när jag själv var i behov av vård och insåg vilken skillnad det är på bra och dåligt bemötande. När jag var med om min första förlossning kände jag detta är något jag vill göra och bidra till. Vår son föddes med njurproblem och vi spenderade mycket tid på sjukhus hans första år, då blev det återigen tydligt med vikten av bra bemötande, att bli lyssnad på och tagen på allvar.
Sen tog det tio år tills jag bytte bana, men tankarna på yrket fanns där tidigt som sagt.
Så vad som inspirerar mig än idag, är att göra skillnad och ge ett bra bemötande.
Vad betyder sjuksköterskeyrket för dig? Vad är det som gör det ett roligt yrke?
Återigen, att få göra skillnad på riktigt! Det finns en stor stolthet i yrket som jag vill vara en del av. Under dessa tre år som sjuksköterskestuderande har jag träffat människor, varit med om möten, fått erfarenheter och hört berättelser som har givit mig otrolig inspiration och har utvecklat mig enormt.
Vad motiverar dig?
Just nu vill jag bara bli klar med studierna, jag är redo att komma ut och arbeta med det jag vill. Det finns så många områden jag vill prova på som sjuksköterska att det känns som mitt liv inte kommer att räcka till!
Du har tidigare nämnt att du har ett intresse för palliativ vård, vad kommer det intresset ifrån?
Så länge jag kan minnas har där alltid funnits många äldre människor omkring mig som har betytt väldigt mycket, min farmor var en av dem. När jag var 10 år hade jag en bästa kompis som var 70 år. Efter att ha träffat min man ”adopterade” jag hans mormor och morfar kan man säga. Hans mormor och jag var väldigt nära och när hon gick bort så lovade jag henne att inte glömma bort morfar. I flera, flera år var jag och mina yngsta barn hos honom minst en gång i veckan. Vi bakade, fikade och pratade och det var så fint att se honom tillsammans med barnen. Där någonstans insåg jag att när de äldres liv börjar ta slut så måste de ju vårdas på ett annat sätt. En annan sorts kontakt där det finns lite mer hjärta och där vården får vara lite mer långsam. Jag vill att det ska vara värdigt.
Personliga livsberättelser är kritiska för framgångsrik vård av människor som lever med demens. Att hitta avslappnande aktiviteter som är specialutformade för att röra vid personens livshistorik framkallar betydande mening och välbefinnande i dennes vård. Tyvärr innebär dessa COVID-19-tider att möjligheterna för undersökning och utåtriktad verksamhet är begränsade.
Min idé går ut på att ge patienter möjligheten att återvända till välbekanta platser från sitt förflutna genom interaktiva videopromenader. Den inspelade promenaden inkluderar både ljud och bild, och viktigast av allt kommer den filmas på en välkänd plats från patientens liv – till exempel området där denne växte upp – möjligen promenader i skogen med en hund, om detta var någonting patienten gjorde som barn.
Ambitionen är att förse patienter som har diagnosen demens med metoder att återuppliva minnen, reducera ångest och rädsla och göra vardagen mer meningsfull under tuffa COVID-19-förhållanden. Jag vill göra denna period mer intressant och betydelsefull för våra patienter och ge dem en chans att återbesöka ett liv och en tidpunkt som var något mer gladlynt och lättsam.
Sjuksköterskestudenten Caroline Bjarnevi är den 9:e vinnaren av Queen Silvia Nursing Award i Sverige. Carolines vinnande idé ”Minnesalbum med musik” fångade den svenska partnergruppens hjärtan med sin kombination av en klassisk handhållen bok och en e-bok som kan personifieras med fotografier och ljudinspelningar för att stimulera minnen för människor som är isolerade eller lever med en demensdiagnos.
Queen Silvia Nursing Award är ett årligt pris till sjuksköterskor och sjuksköterskorstudent som skickar in idéer om hur äldre- och demensvården kan förbättras. Priset instiftades av Swedish Care International och Forum For Elderly Care år 2012 och stöds av Hennes Majestät Drottning Silvia. Sveriges Caroline Bjarnevi kommer tillsammans med vinnare från Finland, Polen, Tyskland, Litauen, USA (genom University of Washington) och Sao Paolo State, Brasilien att representera 2021 års vinnarskara.
Vinnare av Queen Silvia Nursing Award får ett kontantpris på 60 000 kronor, tillsammans med internationella lärande- och nätverksmöjligheter. Vinnarna kommer också att samlas på Kungliga slottet i Stockholm 2022 för att delta i huvudceremonin och personligen ta emot sina diplom av Drottning Silvia.
Från barnskötare till sjuksköterskestudent
Caroline Bjarnevi är student vid Röda Korsets Högskola i Stockholm. Hon tar examen 2022 och har ambitioner att arbeta inom palliativ vård. Caroline Bjarnevi säger: ”Önskan om att studera till sjuksköterska föddes i mig när jag fick min första son och där och då trodde jag att det var barnmorska jag ville bli. Jag är barnskötare och arbetade på förskola i 8 år till innan jag sökte in. Mycket av min föräldralediga tid med barnens spenderade jag med de äldre i vår familj. Idag är jag otroligt spretig i mina drömmar och tankar om karriären, jag vill vara en del av vården och få göra skillnad, på riktigt- det är min drivkraft!”
Engagemang för sjuksköterskor och demensvård
Drottning Silvia har förespråkat bättre vård för äldre och människor som lever med demens i många år. Drottningen tog hand om sin mamma som levde med en demensdiagnos de sista åren av sitt liv. Hennes Majestät har gett sitt stöd till ett antal projekt för att öka medvetenheten om demens, inklusive Stiftelsen Silviahemmet och Dementia Forum X.
Queen Silvia Nursing Awards svenska partners inkluderar Vårdförbundet, Johanniterorden i Sverige, Medicover, Svensk Sjuksköterskeförening, Attendo, Home Instead, Goes Art, Vironova, Atea, Nordnet, Hemsö, Bonnier Healthcare, Onewound, RAIsoft, Vårdväskan.
Marias idé är en enkel lösning för att underlätta avtagandet av stödstrumpor för egen hand utan att behöva vara beroende av hjälp. Något som stärker personens självständighet men även bidrar till ökad känsla av frihet.
”Jag satt en kväll efter att jag hade arbetat inom hemtjänsten och funderade över att många av de äldre som får hjälp på kvällen endast har hjälp med att ta av sina stödstrumpor. De flesta av dem vill inte ens ha hjälp, min mormor är ett bra exempel där. Många äldre kan ganska enkelt få på sig sina stödstrumpor, men har mycket svårare att ta av dem. Detta eftersom det inte är samma naturliga rörelse och att det inte går att använda kroppen till hjälp på samma sätt som när de dras på. Då började jag testa för att se om det kunde fungera”, berättar Maria.
”Jag är så tacksam och hedrad över att professionella inom vården tyckte att min relativt enkla idé, var värd att uppmärksammas. Denna möjlighet som ni och HM Drottning Silvia har givit mig gör att min idé faktiskt kommer att bli verklighet. Jag hade aldrig kommit på tanken att börja utveckla detta på riktigt om det inte var för det självförtroende som ni har hjälpt mig att bygga upp. Tack så mycket för att ni tror på mig och min idé”, fortsätter studenten.
Prova på ett digitalt beslutsstöd som snabbar upp och säkerställer kvalitet
Ett digitalt beslutsstöd för klinisk bedömning och automatiserad vårdplanering - fullt integrerad med befintliga journalsystem… vad kan man mer önska!? Addera sedan automatiserad rapport till nationella kvalitetsregister - och slipp dubbelregistrering! Då borde ett köpbeslut inte vara svårt! Eller?
Mission Impossible?
Nja, hur bra det än låter så vet alla att verkligheten inte är fullt så enkel. Undersökningar kring införskaffande av nya digitala system visar sig vara kantat med utmaningar, inte sällan kopplat till den mänskliga förmågan att mentalt hänga med. Inlärningskurvan mäts väl närmast med astronomiska mått? För att inte tala om upphandlingsansvarig med sin omänskliga utmaning att ständigt hålla sig uppdaterad på en ständigt föränderlig marknad. Hur ska någon klara att träffa rätt i dagens digitala djungel?
Närmare verklighetens ”Mission Impossible” kommer man nog inte…
Tanken med ett nytt digitalt system är förståss (eller i vart fall borde vara) att det ska underlätta och förbättra arbetet för vårdpersonalen - och säkerställa ännu bättre vård. Men inte sällan blir reaktion: ”Nej, inte ännu ett digitalt system… vi orkar inte mer!”
Digitala utmaningar
Numera finns det en hel del forskning gjord kring varför implementering av nya digitala system har så svårt att lyckas. Inte sällan visar det sig att det nya systemet inte alls används fullt ut, eller endast av en begränsad grupp. I vissa fall används systemet inte alls. Hur illa kan det bli?! Och i slutänden är det inte ovanligt att systemet i sig får hela skulden för ett mindre lyckat implementeringsarbete - när det i själva verket inte handlar om systemet överhuvudtaget. Snarare om illa gjorda förberedelser – från såväl leverantör som upphandlande part.
Detta är förståss väldigt trist eftersom ingen vårdgivare inom äldreomsorgen vill vara annat än bäst på äldrevård. Mottot ”inte sämre än någon annan” duger inte här - självklart vill man använda de bästa verktygen! Inom sjukvården satsas miljontals kronor på avancerad teknik för diagnostisering och behandling. Inte ska väl äldreomsorgen ligga sämre i prioritering?
Raisoft sänker beslutströskeln med ny prova-på-lösning
Om detta kan sägas mycket mer, men nu har vi på Raisoft funderat på detta och kommit fram till följande förslag: Om vi som systemleverantör försöker anpassa oss till denna verklighet, och gör beslutströskeln så låg som möjlig, kanske vi kan undvika de ovan skisserade olyckliga situationer?
Det innebär att vi kommer att erbjuda en prova-på-lösning till vårdgivare, utan kostnad eller bindning. Kunden kan få testa vårt digitala beslutsstöd för standardiserade vårdbedömningar. Vill man också prova vår automatiserade vårdplaneringsmodul går det utmärkt - allt för att vårdgivare i lugn och ro ska få möjlighet att klämma och känna på våra digitala hjälpmedel på egna villkor.
Hur kommer detta att tas emot? Ingen aning, men framtiden får utvisa om vi på detta sätt kan bidra till att eliminera frustration kring beslut om digitaliserad vård. Vi tror att heltäckande standardiserade vårdbedömningar är avgörande för riktigt bra vård, och nu är dessa enkelt tillgängliga tack vare vårt effektiva digitala beslutsstöd.
Raisofts prova-på-licensen lanseras i början av 2022, med begränsat antal - först till kvarn gäller. Det innebär att vårdgivare är välkommen att omgående höra av sig till Raisoft för en förutsättningslös introduktion, och möjlighet att boka en test-licens.
Raisoft, ett forskningsbaserat IT-företag, partner med Queen Silvia Nursing Award
Raisoft har under 20 års tid, i samarbete med forskarorganisationen interRAI, utvecklat ett heltäckande digitaliserat beslutsstöd för standardiserade bedömningar av hälsa och funktion. Systemet används internationellt och är nationellt lagstadgat inom äldreomsorg, bland annat i vårt östra grannland Finland. Systemet integreras smidigt med befintliga journalsystem, och hjälper vårdpersonal att snabbt identifiera styrkor och skörhet, samt att prioritera behov och stöd.
Tack vare instrumentets omfattning och mångsidighet ersätter en RAI-bedömning många begränsade bedömningsinsatser, vilket gör att vårdgivare mycket snabbt kan bygga en heltäckande individuell vårdplan. Över tid görs flera bedömningar, med 3-6 månaders intervaller vilket ger underlag för långsiktig uppföljning och konsekvent vårdplanering. I tillägg till detta bidrar interRAI:s bedömningsinstrument till ett enhetligt språk, vilket underlättar kommunikationen inom vårdteamet, men också i mötet med anhöriga.
Geras Solutions har utvecklat ett digitalt verktyg för att stötta basal- och utvidgad demensutredning. I februari publicerades den studie med positiva resultat som gjorts i samarbete med Kognitiva Mottagningen på Karolinska i Solna.
Nu genomförs pilotimplementeringar och utvärdering inom ett antal regioner, däribland Västra Götalandsregionen, Region Halland och Region Östergötland. Inom Region Värmland har flest patienter haft möjligheten att genomföra en digitaliserad kognitiv utredning. Resultaten visar att patienterna tycker att det är roligt och att de känner sig mer involverade i sin utredning.
Utöver en positiv patientupplevelse får ett omfattande underlag för bedömning samtidigt som vården kan göra betydande tidsbesparingar. Utöver den offentliga vården kommer också privata vårdgivare att erbjuda den nya metoden för utredning. Inom kort kommer också möjligheten finnas via några av de digitala vårdgivarna.
Välkommen till Geras Solutions, Johanna! Kan du ge oss en kort introduktion om din karriär som sjuksköterska?
Jag har i mitt arbete som sjuksköterska arbetat inom ett flertal olika områden. Jag har alltid haft ett stort intresse för förbättringar av vården och när jag fick möjligheten att börja forska var det ingen tvekan. Min forskning handlade om äldre och läkemedel, en skör grupp av personer som ofta får många olika läkemedel, vilket ger interaktioner och biverkningar. Efter min disputation verkade jag som klinisk lektor och förutom undervisning av sjuksköterskestudenter så handledde jag sjuksköterskor inom klinisk forskning. Jag har sedan arbetat på Sveriges innovationsmyndighet med eHälsa och digitalisering av hälsotjänster, samt varit Sveriges kontaktperson i EU-satsningar.
Vad kommer du att fokusera på på Geras Solutions?
Jag kommer fokusera på att implementeringen av vårat verktyg blir så smidig som möjligt, jag kommer finnas till hands för de som använder appen och portalen och ta emot förbättringsförslag, dessutom kommer jag bidra till fortsatt forskning och validering av våra verktyg.
Varför tycker du att det är viktigt att arbeta med demensrelaterade frågor?
I Sverige finns för närvarande cirka 130 000 - 150 000 personer med demenssjukdom och årligen insjuknar cirka 25 000 personer. Andelen äldre ökar och år 2050 beräknas cirka 240 000 personer i Sverige ha symtom eller diagnos. Kognitiv svikt och demenssjukdom är något som inte endast drabbar den sjuke utan i hög grad även anhöriga och närstående. Då så otroligt många påverkas är det viktigt att stödja möjlighet till tidig diagnos och att stödja forskning som kan lindra eller behandla sjukdom.
Queen Silvia Nursing Award är ett årligt pris som uppmuntrar sjuksköterskor att bidra med sina idéer för förbättrad patientvård för äldre och personer med demens. Vilket budskap vill du dela med dig av till sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter som lämnar in sina idéer i år?
Mitt budskap är att man ska tro på sin idé och på sig själv. Alla som har en idé bör prova att få personer som har kunskap inom innovation att ge feed-back. Om man tänker att ”varför gör vi inte så här i stället” eller ”kanske kunde man skapa en sådan här…” så ska man ta nästa steg. Du har allt att vinna och inget att förlora.
OneWound är ett sårbehandlingsinstrument som via en app tillhandhåller helhetslösningar inom sårbehandling för sjukvårdspersonal.
OneWound erbjuder kvalitativa och evidensbaserade sårbehandlingstjänster med hjälp av AI och sårbehandlingsexperter. Den kombinerar enkelheten av applikationsbaserad inlärning för sjukvårdspersonal med handfasta råd och stöd i sårbehandling. Genom att sammanfoga avancerad teknologi och ett team med sjuksköterskor som sammanlagt har 25 års erfarenhet inom sårbehandling, hoppas OneWound kunna uppfylla sitt mål att stärka sjukvårdsteam med kunskap och trygghet som krävs för att kunna ge individanpassade behandlingsplaner och för att skapa en snabbare läkningsprocess åt patienterna med sår.
OneWound är designat av sjuksköterskor tillsammans med sjuksköterskor i syfte att säkerställa ett kvalitativt och lättarbetat verktyg som alltid ska finnas tillgänglig för sjukvården.
Maria Käll, vårdutvecklingschef inom sårbehandling för OneWound, säger ”Forskningen visar att hälso- och sjukvårdens framtida utmaningar med en växande åldrande befolkning och ökad andel äldre med samtidig multigsjuklighet kommer leda till fler avancerade sår. Det är viktigt att utreda, behandla och utvärdera ett sår snabbt. Arbetar vi på ett korrekt och evidensbaserat sätt minskar vi höga kostnader i vården och ett onödigt lidande för patienten. För att optimera och kvalitetssäkra för verksamheter som arbetar med sårbehandling finns vi i sårbehandlingsteamet med vår beprövade arbetsmodell samt med appen OneWound.
Maria Käll fortsättar: ”OneWound är ett strukturerat verktyg för alla som arbetar med sår. Sårbehandling är komplicerat och kräver mycket kunskap. Att öka vårdpersonalens kunskaper och ge dem möjlighet att få råd och hjälp direkt är vårt mål”, säger Maria Käll, vårdutvecklingschef OneWound. ”Vi vill finnas som ett stöd genom hela sårläkningsprocessen. Vårt mål är att sjuksköterskorna känner sig stärkta i sin yrkesroll, vi vill skapa trygghet och självförtroende för alla som arbetar med sår.”
Sophie Lu-Axelsson, CEO för SCI, tillägger: ”Målet med Queen Silvia Nursing Award är att fånga, förhöja och fira sjuksköterskors påverkan inom hälsosamma och hållbara samhällen. Sjuksköterskor hittar ständigt sätt att få saker och ting att fungera genom problemlösning i hektiska miljöer – ofta hårt tidspressade och med brist på resurser. Att kunna räkna OneWound som en av Queen Silvia Nursing Awards partners är väldigt spännande. Detta är essensen av själva priset – sjuksköterskor som driver innovation och lösningar och delar sina idéer med andra. OneWound har identifierat ett omfattande behov inom alla hälsovårdssystem – det vill säga kompetent och effektiv sårbehandling – och har passion för att sprida sin kunskap till förmån för sina kollegor och patienter.”
”Sårbehandling är väsentligt för allmänhälsan och patientåterhämtning”, fortsätter Sophie Lu-Axelsson. ”Vi vet dessutom att nedsatt kognition har riskkorrelation med fall, nedsatt rörlighetsförmåga och utveckling av sår. OneWound hjälper vårdsystem att möta kraven på hög kompetens inom sårbehandling genom att skala sitt program och nå sjuksköterskor och vårdteam genom sin applikation. Detta i sig är en intressant utveckling.”
Queen Silvia Nursing Award lyfter en av våra största framtida globala utmaningar – en åldrande befolkning och behovet av äldre- och demensomsorg av högsta kvalitet. Stipendiet motiverar sjuksköterskor att bli innovatörer inom vårdutvecklingen, samtidigt som det bygger och främjar kompetens inom professionell omvårdnad.
Queen Silvia Nursing Award grundades 2013 som en gåva till Hennes Majestät Drottning Silvia för att uppmärksamma hennes långvariga arbete och stöd för äldre- och demensvård.
Från och med 1 september 2021 påbörjar utmärkelsen sitt nionde år av att acceptera ansökningar från sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter. Queen Silvia Nursing Award tar emot ansökningar från sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter från Sverige, Finland, Polen, Tyskland, Litauen och USA (via University of Washington School of Nursing).
Alla sjuksköterskor som är intresserade av att ansöka om stipendiet på 60 000 kronor måste skicka in en idé eller en lösning som gynnar vården och livskvaliteten för äldre eller personer som lever med demens.
OneWound ansluter sig till andra partners för Queen Silvia Nursing Award Sverige så som Johanniterorden i Sverige, Home Instead, GoesArt, Attendo, Medicover, Nordnet, Vårdväskan, Color4Car, Oriflame, Bonliva, Svensk Sjuksköterskeförening, Hemsö, Puls & Träning, Proxident och Bonnier Healthcare / Netdoktor.se
I samband med den ”Internationella dagen för äldre” som infaller den 1 oktober 2021 har vi nöjet att dela med oss av en intervju av Oili Dahl, ordförande på Svensk Sjuksköterskeförening.
Välkommen till din nya roll som ordförande på Svensk Sjuksköterskeförening! Kan du ge oss en kort introduktion av dig själv?
Jag heter Oili Dahl, utbildad sjuksköterska och specialistsjuksköterska inom intensivvård. Disputerat 2013 med en avhandling om brännskadepatienter och deras hantering av traumat. De senaste tjugo åren har jag haft olika ledande roller på Karolinska Universitetssjukhuset. Bland annat som chef för brännskadeavdelningen, vårdutvecklingschef med fokus på professionsutveckling för sjuksköterskor och kvalitets-och patientsäkerhet, biträdande verksamhetschef inom kirurgi- och gastromedicin och nu som utbildningschef för Omvårdnad inom anestesi, operation, postoperativ vård och intensivvård.
Vad skulle du vilja fokusera på under din tid som ordförande?
Driva föreningens strategiska agenda så att kunskap och påverkan kommer till nytta för sjuksköterskor och personerna som är i behov av vård, och för samhället. Aktuella frågor; brist på Leg sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor som leder till risk för utebliven omvårdnad och även för hälsoförebyggande åtgärder.
Sjuksköterskor har gått igenom mycket under de senaste 18 månaderna och kämpat mot pandemin. Vilket budskap vill du ge sjuksköterskor när vi går in i vintern 2021? Vad vill du att de ska veta om det du gör för dem på Svensk sjuksköterskeförening?
Föreningen driver påverkansarbete för att leg sjuksköterskor får en kontinuerlig fortbildning och att medel avsetts för fortsatta satsning för specialistutbildningar. En annan viktig fråga är att påverka till att sjuksköterskor med omvårdnadskompetens finns i alla beslutsnivåer för att säkerställa patientsäkerhet och förbättra förutsättningar för sjuksköterskor att arbeta med sin fulla kompetens i vården.
Queen Silvia Nursing Award är ett årligt pris som uppmuntrar sjuksköterskor att bidra med idéer för bättre patientvård för äldre och personer med demens. Varför tror du att detta är en viktig utmärkelse för Svensk sjuksköterskeförening att stödja?
En god omvårdnad av våra äldre och dementa personer är en av de viktigaste frågorna som debatteras just nu. Det behövs fler grund och specialistutbildade sjuksköterskor som vill arbeta inom äldrevården. Inte minst coronakommisionen har uppmärksammat detta. Inom vår profession finns många sjuksköterskor med goda idéer och innovativa lösningar men de kommer inte alltid fram eller kan vara svåra att sprida. Queen Silvia Nursing Award synliggör betydelsen av en god omvårdnad för de mest sjuka äldre och den unika kompetens som sjuksköterskeprofessionen besitter. QSNA hjälper även till med att sprida alla dessa goda idéer i Sverige men även till andra länder.
Svensk sjuksköterskeförening tycker också att det är viktigt att sjuksköterskestudenter redan under sin utbildning uppmuntras till att tänka kreativt och hitta nya lösningar för att förbättra omvårdnaden för den äldre personen.
För Svensk sjuksköterskeförening, sjuksköterskans professionsförening, är det en självklarhet att stödja QSNA.
Oili Dahl
Företaget Raisoft – som under 20 års tid har utvecklat digitala bedömningsinstrument i samarbete med forskaorganisationen interRAI – kommer att samarbete med Queen Silvia Nursing Award i Sverige.
Raisoft är ett forskningsbaserat IT-företag som under 20 års tid levererat digitala beslutssystem för bättre vård och omsorg. Systemet tillhandahåller standardiserade vårdbedömningar för vårdplanering, vårdkvalitet och resursplanering. Från och med 2021 inleder Raisoft samarbete med Queen Silvia Nursing Award i Sverige.
Utvecklingen av Raisofts beslutssystem sker i nära samarbete med den internationella forskarorganisationen interRAI. Standarden är resultatet av omfattande klinisk forskning och testning genom interRAIs forskargrupp. Organisationen består av ca 140 kliniker och forskare som utvecklat en bedömningsstandard för vården och som används i ett 40-tal länder. Detta har uppmärksammats i många länder som nu valt att implementera interRAI–systemet som nationell standard, däribland Belgien, Schweiz, Irland, USA, Canada, och senast vårt grannland Finland.
Raisoft uppfyller högsta kvalitet och standard inom datasäkerhet med beprövade internationella certifikat. Raisoft är lokaliserat i Karleby, Finland, men är verksamt i ett 10-tal länder. Nu introduceras Raisoft även i Sverige.
Svensk äldreomsorg står inför flera utmaningar, något som inte minst den alltjämt pågående coronapandemin har accentuerat, säger Robin Lundgren, Raisoft Sverige, och fortsätter:
Självfallet behöver vi inom äldreomsorgen använda de bästa teknologiska lösningarna som finns för utvärdering av funktionsförmåga och hälsa. Och det är angeläget att i post-corona-tider se betydelsen av bedömningsbaserad vårdplanering kopplad till patientjournal. Också regeringens Coronakommisson har slagit fast att bristen på patientcentrerad sammanhållen journalföring är en av orsakerna till pandemins konsekvenser inom svenska äldreboenden. En av svenska vårdens största utmaningar är den snabbt växande åldrade befolkningen, med multisjuklighet och demenssjukdom som följd. Med Raisofts system kan en vårdgivare med hjälp av en handfull standardiserade frågor bedöma en persons kognitiva förmåga.
Sophie Lu-Axelsson, CEO på Swedish Care International – en av grundarorganisationerna bakom Queen Silvia Nursing Award – tillägger: ”Möjligheten att berätta om interRAIs kliniska bedömningsinstrument för svenska sjuksköterskor är mycket intressant. interRAIs kliniska bedömningsinstrument används för äldreomsorg i Nya Zeeland, Australien, Kanada, Finland och Schweiz. Det är alltid givande att lära sig hur andra regioner arbetar med äldrevård.”
Queen Silvia Nursing Award lyfter en av våra största framtida globala utmaningar – en åldrande befolkning och behovet av äldre- och demensomsorg av högsta kvalitet. Stipendiet motiverar sjuksköterskor att bli innovatörer inom vårdutvecklingen, samtidigt som det bygger och främjar kompetens inom professionell omvårdnad.
Queen Silvia Nursing Award grundades 2013 som en gåva till Hennes Majestät Drottning Silvia för att uppmärksamma hennes långvariga arbete och stöd för äldre- och demensvård.
Från och med 1 september 2021 påbörjar utmärkelsen sitt nionde år av att acceptera ansökningar från sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter. Queen Silvia Nursing Award tar emot ansökningar från sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter från Sverige, Finland, Polen, Tyskland, Litauen och USA (via University of Washington School of Nursing).
Alla sjuksköterskor som är intresserade av att ansöka om stipendiet på 60 000 kronor måste skicka in en idé eller en lösning som gynnar vården och livskvaliteten för äldre eller personer som lever med demens.
RaiSoft ansluter sig till andra partners för Queen Silvia Nursing Award Sverige så som Johanniterorden i Sverige, Home Instead, Attendo, Medicover, Nordnet, Vårdväskan, Color4Car, Oriflame, Bonliva, Svensk Sjuksköterskeförening, Hemsö, Puls & Träning, Proxident och Bonnier Healthcare / Netdoktor.se
Between September 1 and November 1, 2021, the Queen Silvia Nursing Award will receive applications from nurses and nursing students with ideas on how to raise the quality of life and improve the care that the elderly and those living with dementia receive. This is the ninth year in a row that the scholarship is awarded. Applications can be made by nurses and nursing students in Sweden, Finland, Poland, Germany, Lithuania and from the University of Washington School of Nursing.
The Queen Silvia Nursing Award was established in 2013 to encourage Swedish nursing students to submit their ideas to increase the quality of life and the quality of care that the elderly and those living with dementia receive.
Since then, the scholarship has been developed and now covers 5 countries. It now also accepts applications from both nursing students and fully trained nurses. The winner in each country will receive a scholarship worth 6,000 euros and tailored opportunities for training and networking with partners associated with the program. Diplomas for those who win the scholarship are traditionally awarded by Her Majesty the Queen at the Queen Silvia Nursing Awards’ grand ceremony at the Royal Palace in Stockholm every spring (if the pandemic allows).
Over 20 scholarship winners have been announced over the years. Last year’s winners were Lisabet Lindbäck from Sweden, Inka Häkkinen from Finland, Radosław Romanek from Poland, Linda Smit from Germany, Karolina Adomavičiūtė from Lithuania and Brooke Tamble from the University of Washington School of Nursing.
About the Queen Silvia Nursing Award
The Queen Silvia Nursing Award addresses one of the biggest challenges facing the world – an aging population and the need for quality care for the elderly and people with dementia. The scholarship motivates healthcare staff to become innovators for healthcare development, at the same time as it creates and promotes competence in professional care. By awarding this unique scholarship and opportunities for learning to nurses and nursing students, new worlds of opportunities open up for future generations of nurses. By highlighting care talents and their ideas, the Queen Silvia Nursing Award seeks to raise the status of the profession.
Queen Silvia Nursing Award is made possible by Swedish Care International, Forum For Elderly Care. The Swedish partner group consists of organizations such as Johanniterorden, Home Instead Global, Viranova, Attendo, Medicover, GoesArt, Vårdförbundet, Nordnet, Hemsö, Swedish Nurses’ Association and Bonnier Healthcare / Netdoktor.se.