Kaikki kertomukset

QUEEN SILVIA NURSING AWARD LAAJENEE – LÄHIHOITAJIEN IDEAT HUOMIOIDAAN STIPENDILLÄ

SCI
News
, 
2022

Vuosittain myönnettävä Queen Silvia Nursing Award -palkinto on tänään, kansainvälisenä sairaanhoitajapäivänä 12. toukokuuta 2022 ilmoittanut, että se alkaa vastaanottaa hakemuksia Suomessa toimivilta lähihoitajilta ja lähihoitajaopiskelijoilta.


Queen Silvia Nursing Award on perinteisesti vastaanottanut hakemuksia vain sairaanhoitajilta ja sairaanhoitajaopiskelijoilta, jotka ovat voineet tuoda kisassa esiin ideat ja innovaationsa vanhusten ja muistisairaiden hoidon kehittämiseksi.


Palkintoa tukee hänen majesteettinsa kuningatar Silvia, ja sen perustivat vuonna 2012 Swedish Care International sekä Forum for Elderly Care juhlistamaan kuningattaren pitkäaikaista sitoumusta sekä tukea muistisairaudesta kärsivien vanhusten laadukkaan hoidon hyväksi. Ruotsin kuningatar on puhunut avoimesti kokemuksestaan äitinsä omaishoitajana olosta tämän eläessä dementiadiagnoosin kanssa. Ruotsin kuningatar on puhunut avoimesti kokemuksestaan äitinsä omaishoitajana olosta tämän eläessä dementiadiagnoosin kanssa.


QSNA:n visio


Queen Silvia Nursing Awardin visiona on edistää uusia ratkaisuja ja innovaatioita vanhusten ja muistisairaiden hoidossa, kannustaa useampia nuoria ympäri maailmaa harkitsemaan uraa terveydenhuollossa sekä lisätä tietoisuutta sairaanhoitajan ammatista ja sen keskeisestä roolista yhteiskunnassa. Se auttaa myös vastaamaan tehokkaasti yhteen nykypäivän suurista maailmanlaajuisista terveydenhuollon haasteista – nopeaan globaaliin ikääntymiseen –, samalla lisäten sairaanhoitajan ammatin arvovaltaa. Queen Silvia Nursing Award -palkinnon saaja palkitaan ideastaan 6000 euron stipendillä sekä ainutlaatuisella ja yksilöllisesti räätälöidyllä harjoitteluohjelmalla.

Palkintoa alettiin jakaa Suomessa vuonna 2014, ja nykypäivään mennessä maassa on palkittu Queen Silvia Nursing Awardilla jo 8 voittajaa.


Viime vuoden voittaja

Uusin suomalainen palkinnon voittaja on Markus Suominen, Turun ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiseklija ja jatkotason ensihoitajaopiskelija. Hänen voittoideansa on luoda työpaikoille raportointiportaali, jonka kautta sairaanhoitajat voivat välittää havaitsemansa ongelmat suoraan johdolle. Nämä valitukset näytetään anonyymisti verkkosivustolla, joka on yhdistetty juuri siihen yksikköön tai sairaalaan, jossa valitus on tehty. Tämä mahdollistaa paremman läpinäkyvyyden hoitotyön työympäristön hyvinvoinnin suhteen.


Onnittelupuheessaan hänen majesteettinsa kuningatar Silvia ylisti Markusta ja muita Queen Silvia Nursing Award -palkinnon voittajia Suomessa, Puolassa, Saksassa, Liettuassa, Yhdysvalloisssa (University of Washington School of Nursing) sekä Brasiliassa.


”On sydäntä lämmittävää nähdä niin monien lahjakkaiden sairaanhoitajien sitoumus ja päättäväisyys näiden ajaessa positiivista muutosta vanhusten ja muistisairaiden hoidossa ympäri maailman.”


Vuoden 2022 uutiset tekevät eron


Uutinen lähihoitajien ja lähihoitajaopiskelijoiden lisäyksestä QSNA:han on erittäin tärkeä ja ajankohtainen monesta syystä.


• Lähihoitajat ovat käytännön hoitohenkilöstönä lähimpänä iäkkäitä ja muistisairaita potilaitaan
• Suomen työ- ja elinkeinoministeriön hiljattain julkaisema ammattibarometri vuodelle 2022 asettaa lähihoitajat ja sairaanhoitajat työvoimapulasta kärsivien ammattien kärkisijoille
• Vaikka hoitajalakot ovat päättyneet, kehottavat ammattiliitot työntekijöitä joukkoirtisanoutumisiin työolojen ja palkkatason ongelmien vuoksi

”Odotamme mielenkiinnolla vanhusten ja muistisairaiden hoidossa toimivien lähihoitajien sekä lähihoitajaopiskelijoiden äänien korostusta, sillä heitä harvoin huomataan tai kehutaan tekemästään elämänlaatua parantavasta työstä. Lähihoitajat vastaavat ikääntyvässä yhteiskunnassa suureen tarpeeseen, jonka kanssa kamppailemme nyt”, kiteyttää Swedish Care Internationalin toimitusjohtaja Sophie Lu-Axelsson.


Queen Silvia Nursing Award lehdistötiedote 12 toukokuuta 2022

Lehdistöpaketti Queen Silvia Nursing Award 2022